Veiligheids- en privacycentrum

Informatie over aanbevelingen op Spotify

Hoe werken aanbevelingen van Spotify?

Bij Spotify willen we elke gebruiker een goede en unieke ervaring bieden. We willen iedereen helpen nieuwe favorieten te ontdekken en de horizon te verbreden. Elke luisteraar is anders, en daarom worden de Spotify-ervaring en veel van onze aanbevelingen gepersonaliseerd. Als we onze luisteraars vragen wat ze leuk vinden aan Spotify, noemen de meesten onze personalisatie als beste kenmerk. Misschien vraag je je af hoe we de aanbevelingen in Home, playlists, zoekresultaten en andere gedeelten van de service genereren. Daar geven we graag meer uitleg over.

Bij Spotify zetten we mensen en technologie in om relevante aanbevelingen te bieden. Sommige aanbevelingen zijn gebaseerd op selectie door editors, zoals een pop-playlist die is gemaakt door muziekeditors. Andere aanbevelingen worden afgestemd op de unieke smaak van een luisteraar. Denk aan een gepersonaliseerde playlist op basis van onze algoritmen die door experts zijn ontwikkeld.

We vinden dat aanbevelingen niet alleen moeten worden geoptimaliseerd voor de volgende klik, maar met je smaak mee moeten veranderen. We hebben speciale teams die ervoor zorgen dat je aanbevelingen echte betrokkenheid mogelijk maken en zinvolle connecties stimuleren. We verbeteren onze aanbevelingssystemen voortdurend om ervoor te zorgen dat je relevante en leuke inhoud aangeboden krijgt.

Selectie door editors

Editors van Spotify gebruiken data-inzichten, hun intuïtie en kennis van culturele trends om inhoud zodanig te plaatsen dat deze het meest aanslaat bij fans over de hele wereld. Ze maken doordachte selecties, bijvoorbeeld in playlists, om inhoud op Spotify aan te bevelen. Onze editors van over de hele wereld beschikken over uitgebreide kennis van lokale muziek en cultuur, waardoor ze programmeringsbeslissingen kunnen nemen met de beste luisterervaring in gedachten.

Persoonlijke aanbevelingen

Spotify biedt op algoritmen gebaseerde aanbevelingen die relevant, uniek en specifiek zijn voor elke gebruiker. Onze algoritmen selecteren en ordenen de inhoud van de Spotify-ervaring van elke luisteraar, waaronder in Zoeken, Home en gepersonaliseerde playlists.

Onze algoritmen gebruiken verschillende typen invoer om deze aanbevelingen te geven. Het belang van deze typen invoer kan in de loop van de tijd veranderen, afhankelijk van hoe je Spotify gebruikt. We vinden je smaakprofiel het belangrijkste type invoer voor het bieden van de beste gebruikerservaring. Hieronder vind je meer informatie over de belangrijkste typen invoer en hoe ze werken.

Je smaakprofiel

Waarnaar je zoekt, waarnaar je luistert, wat je overslaat en wat je bewaart in je bibliotheek op Spotify beïnvloeden onze interpretatie van jouw smaak. Dit noemen we je smaakprofiel. Het geeft onze algoritmen een indicatie van waarin je geïnteresseerd bent en hoe je graag luistert.

  • Voorbeeld: Als je naar een bepaalde artiest luistert, kunnen we meer nummers van die artiest aanbevelen.
  • Voorbeeld: Onze Release Radar-playlist beveelt de nieuwste releases aan waarvan wij denken dat je die leuk vindt, op basis van vergelijkbare muziek waarnaar je hebt geluisterd.
  • Voorbeeld: Als je naar een sportpodcast luistert, kunnen we andere podcasts over sport aanbevelen.

Gegevens die je met ons deelt

Aanbevelingen worden ook gebaseerd op de informatie die je met Spotify deelt, zoals je algemene locatie (niet nauwkeurig), je taal, je leeftijd en wie je volgt. Deze informatie geeft onze algoritmen signalen over de onderwerpen waarin je bent geïnteresseerd en welke artiesten je wilt volgen.

  • Voorbeeld: Als je een bepaalde podcast volgt, kunnen we een aflevering van die podcast aanbevelen.
  • Voorbeeld: Als je Duits als taal kiest op Spotify, kunnen we Duitstalige podcasts aanbevelen.

Informatie over de inhoud

Onze algoritmen houden rekening met de kenmerken van de inhoud, zoals het genre, de releasedatum, de podcastcategorie, enz. Zo kunnen we bepalen welke inhoud vergelijkbare kenmerken heeft en mogelijk door vergelijkbare luisteraars leuk wordt gevonden.

  • Voorbeeld: Als je veel naar popmuziek luistert, kunnen we vergelijkbare popnummers aanbevelen.
  • Voorbeeld: Als je veel naar luisterboeken over misdaad luistert, kunnen we andere luisterboeken over misdaad aanbevelen.

Veiligheid van luisteraars

We evalueren welke impact ons platform heeft op makers, luisteraars en community's. Spotify doet er alles aan om te zorgen voor passende veiligheidsmaatregelen en processen, waaronder maatregelen om blootstelling aan schadelijke inhoud te voorkomen. We nemen onze verantwoordelijkheid voor algoritmen serieus. Daarom werken onze beleids-, product- en researchteams nauw samen en raadplegen we externe experts, onder meer van de Spotify Safety Advisory Council.

De regels van het Spotify-platform gelden voor alle inhoud op het platform, inclusief aanbevolen inhoud. Deze regels zijn opgesteld door een intern team met input van veel verschillende externe experts. Wanneer we op de hoogte zijn van inhoud die mogelijk onze regels schendt, wordt gekeken of de inhoud aan ons beleid voldoet en worden er passende maatregelen genomen. Een van de mogelijke maatregelen is het voorkomen dat de niet-toegestane inhoud wordt aanbevolen.

Hoe kun je beïnvloeden waarop je aanbevelingen worden gebaseerd?

Je aanbevelingen worden constant beïnvloed door hoe je naar inhoud luistert op Spotify. Hoe meer je naar inhoud die je leuk vindt luistert en hoe meer je de app gebruikt, hoe beter je aanbevelingen waarschijnlijk bij je passen.

We bieden ook manieren om je aanbevelingen te beïnvloeden en hier feedback op te geven, zodat je minder van een bepaald iets te zien krijgt. Hieronder staan een paar voorbeelden:

  • Uitsluiten van smaakprofiel: Wanneer je een playlist uitsluit van je smaakprofiel, heeft die playlist minder invloed op je toekomstige aanbevelingen.
  • Feedback geven op aanbevelingen: Wanneer je op [niet geïnteresseerd/duim omlaag] tikt voor een aanbeveling op Spotify, krijg je minder vergelijkbare aanbevelingen te zien.
  • Filter voor expliciete inhoud: Wanneer je Expliciete inhoud uitzet, wordt alles met het label Expliciet grijs weergegeven en kun je het niet afspelen.

In sommige gevallen kun je je aanbevelingen ook ordenen en filteren op basis van wat je het liefst wilt zien. Je kunt bijvoorbeeld je Home filteren op alleen podcasts of alleen muziek.

Welke invloed hebben commerciële overwegingen op aanbevelingen?

Spotify geeft bij het aanbevelen van inhoud prioriteit aan de tevredenheid van luisteraars. In bepaalde gevallen kunnen commerciële overwegingen, zoals de kosten van inhoud en of we er geld mee kunnen verdienen, onze aanbevelingen beïnvloeden. Zo geeft Discovery Mode artiesten en labels de mogelijkheid om nummers aan te wijzen die voor hen het belangrijkst zijn. Ons systeem voegt die aanwijzing toe aan de algoritmen die de inhoud voor persoonlijke luistersessies bepalen. Wanneer een artiest of label de Discovery Mode aanzet voor een nummer, brengt Spotify commissie in rekening voor streams van dat nummer in gedeelten van het platform waarin de Discovery Mode actief is. De Discovery Mode is niet actief in playlists van onze editors. Zo wordt de kans groter dat de geselecteerde nummers worden aanbevolen, maar dit kunnen we niet garanderen. We raden alleen nummers aan waarvan de kans groot is dat luisteraars ze leuk vinden. Zoals bij alle aanbevelingen registreren we het als een luisteraar niks doet met een nummer, waaronder nummers in de Discovery Mode, en houden we hier rekening mee bij nieuwe aanbevelingen.